Prakt. lékáren. 2006; 2(5): 239-242

Specifické požadavky na výživu ve stáří

doc. MUDr. Lubomír Kužela DrSc1, Tamara Starnovská DiS2
1 Oddělení výživy, 3. LF UK, Praha
2 -

Výživové požadavky v období senia jsou poněkud odlišné od běžně platných výživových doporučení osob v produktivním věku. Odlišnosti jsou jednak v oblasti kvantitativní, ale pozornost je nutno zejména zaměřit na kvalitativní aspekty.

Celková energetická potřeba se sice s věkem snižuje, fyziologicky však dochází  určitým změnám zažívacího systému, takže vstřebávání řady živin je snížené. Aby nedošlo ke vzniku malnutrice se všemi negativními důsledky, je nutno tyto aspekty respektovat a to zejména, s ohledem na některé důležité nutrienty, jako je například vláknina určité vitaminy, polynenasycené mastné kyseliny a podobně.

S věkem se také výrazně zvyšuje riziko určitých chorob, které vyžadují léčbu, v naprosté většině dlouhodobou. Zde nutno respektovat možnost interakce potřebných medikamentů a konkrétních nutrientů, které v řadě případů podporují či zvýrazňují deficit určité živiny a podporují riziko malnutrice. Jsou uvedeny některé možnosti vzniku takovýchto deficitů, na jejichž rozvoji se navíc podílí také často nevhodná životospráva u starších osob.

Proto je nutno při optimalizaci výživy a při posouzení vhodnosti či potřebě používání některých nutričních suplementů u seniorů zhodnotit nejen základní nutriční požadavky, ale také použitou medikaci. Je tedy nutno daleko více než v dřívějších věkových kategoriích věnovat pozornost zejména kvalitativní stránce výživy.

Klíčová slova: Klíčová slova: výživa seniorů, malnutrice, interakce výživy a medikamentů, nutriční deficity, vitaminy, vláknina, kyselina listová, homocystein, antioxidanty, polynenasycené mastné kyseliny, fibráty, statiny, diuretika.

Zveřejněno: 1. únor 2007  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Kužela L, Starnovská T. Specifické požadavky na výživu ve stáří. Praktické lékárenství. 2006;2(5):239-242.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Alpers DH, Stenson WF, Bier DM. Manual of Nutritional Therapeutics. London: Lippincot Williams & Wilkins 2002.
  2. Cafolla A, Dragoni F, Puopolo M, Ruzzi L, Chiarotti F, Silvestri L, Bongarzoni V, Simioni P. Folate status and homocysteine level in Italian patients aged under 60 on oral anticoagulant therapy. Ann Med 2003; 35 (2): 140-144. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  3. Gabriel HE, Rott JW, Ghandour H, Dallas GE, Choi San W, Keyes MK, Jang H, Liu Z, Nadeau M, Johnston A, Mager D, Mason JB. Chronic cigarette smoking is associated with diminished folate satus, altered folate form disrtibution, and increased genetic damage in the bucal mucosa of healthy adults. Am J Clin Nutr 2006; 73: 835-841. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  4. Lotfizadeh A. Omega-3 Fatty Acids and Mood Disorders: An analysis of Epidemiological and Clinical Data. Nutrition Noteworthy 2005; 1 (7): 5.
  5. Keller U, Meier R, Bertoli S. Klinická výživa. Praha: Sciencia Medica 1992. 69 s.
  6. Kohout P, Kotrlíková E. Základy klinické výživy. Praha: Agentura Krigl 2005. 116 s.
  7. Milionis HJ, Papakostas J, Kakafika A, Chasiotis G, Seferiadis K, Elisaf MS. Comparative effects of atorvastatin, simvastatin, and fenofibrate on serum homocysteine levels in patients with primary hyperlipidemia. J Clin Pharmacol 2003; 43 (8): 825-830. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  8. Narayan R. Meet Psylium: A Fiber Product with Potencial Cardioprotective Effects. Nutrition Noteworthy 2005; 1 (7): 3.
  9. Nair KS. Aging muscle. Am J Clin Nutr 2005; 81: 953-963. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  10. Ravaglia G, Forti P, Maioli F, Martelli M, Servadei L, Brunetti N, Porcellini E, Licastro F. Homocysteine and folate as risk factors for dementia and Alzheimer disease. Am J Clin Nutr 2005; 82 (3): 636-643. Přejít k původnímu zdroji...
  11. Schwaninger M, Ringleb P, Winter R, Kohl B, Fiehn W, Rieser PA, Walter Sack I. Elevated plasma concentrations of homocysteine in antiepileptic drug treatment. Epilepsia 1999; 40 (3): 345-350. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  12. Sobotka L (edit.). Basics in Clinical Nutrition. Praha: Galén 2000. 300 s.
  13. Stott DJ, MacIntosh G, Lowe GDO, Rumley A, McMahon AD, Langhorne P, Tait RC, O´Reilly DS, Spilg EG, MacDonald JB, MacFarlane PW, Westendorp RGJ. Randomized congtrolled trial of homocysteine-lowering vitamin treatment in elderly patients with vascular disease. Am J Clin Nutr 2005; 82: 1320-1326. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  14. Štípek S a kol. Antioxidanty a volné radikály ve zdraví a v nemoci. Praha: Grada Publishing 2000. 256 s.
  15. Thomas B (edit.). Manual of Dietetic Practice. Oxford: Blackwell Science Publishing 2001. 468 s.
  16. van der Griend R, Haas FJ, Biesma DH, Duran M, Meuwissen OJ, Banga JD. Combination of low-dose folic acid and pyridoxine for treatment of hyperhomocysteinaemia in patients with premature arterial disease and their relatives. Atherosclerosis 1999; 143 (1): 177-183. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...




Farmacie pro praxi

Vážená paní, pane,
upozorňujeme Vás, že webové stránky, na které hodláte vstoupit, nejsou určeny široké veřejnosti, neboť obsahují odborné informace o léčivých přípravcích, včetně reklamních sdělení, vztahující se k léčivým přípravkům. Tyto informace a sdělení jsou určena výhradně odborníkům dle §2a zákona č.40/1995 Sb., tedy osobám oprávněným léčivé přípravky předepisovat nebo vydávat (dále jen odborník).
Vezměte v potaz, že nejste-li odborník, vystavujete se riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob, pokud byste získané informace nesprávně pochopil(a) či interpretoval(a), a to zejména reklamní sdělení, která mohou být součástí těchto stránek, či je využil(a) pro stanovení vlastní diagnózy nebo léčebného postupu, ať už ve vztahu k sobě osobně nebo ve vztahu k dalším osobám.

Prohlašuji:

  1. že jsem se s výše uvedeným poučením seznámil(a),
  2. že jsem odborníkem ve smyslu zákona č.40/1995 Sb. o regulaci reklamy v platném znění a jsem si vědom(a) rizik, kterým by se jiná osoba než odborník vstupem na tyto stránky vystavovala.


Ne

Ano

Pokud vaše prohlášení není pravdivé, upozorňujeme Vás,
že se vystavujete riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob.