Prakt. lékáren. 2006; 2(5): 239-242

Specifické požadavky na výživu ve stáří

doc. MUDr. Lubomír Kužela DrSc1, Tamara Starnovská DiS2
1 Oddělení výživy, 3. LF UK, Praha
2 -

Výživové požadavky v období senia jsou poněkud odlišné od běžně platných výživových doporučení osob v produktivním věku. Odlišnosti jsou jednak v oblasti kvantitativní, ale pozornost je nutno zejména zaměřit na kvalitativní aspekty.

Celková energetická potřeba se sice s věkem snižuje, fyziologicky však dochází  určitým změnám zažívacího systému, takže vstřebávání řady živin je snížené. Aby nedošlo ke vzniku malnutrice se všemi negativními důsledky, je nutno tyto aspekty respektovat a to zejména, s ohledem na některé důležité nutrienty, jako je například vláknina určité vitaminy, polynenasycené mastné kyseliny a podobně.

S věkem se také výrazně zvyšuje riziko určitých chorob, které vyžadují léčbu, v naprosté většině dlouhodobou. Zde nutno respektovat možnost interakce potřebných medikamentů a konkrétních nutrientů, které v řadě případů podporují či zvýrazňují deficit určité živiny a podporují riziko malnutrice. Jsou uvedeny některé možnosti vzniku takovýchto deficitů, na jejichž rozvoji se navíc podílí také často nevhodná životospráva u starších osob.

Proto je nutno při optimalizaci výživy a při posouzení vhodnosti či potřebě používání některých nutričních suplementů u seniorů zhodnotit nejen základní nutriční požadavky, ale také použitou medikaci. Je tedy nutno daleko více než v dřívějších věkových kategoriích věnovat pozornost zejména kvalitativní stránce výživy.

Keywords: Klíčová slova: výživa seniorů, malnutrice, interakce výživy a medikamentů, nutriční deficity, vitaminy, vláknina, kyselina listová, homocystein, antioxidanty, polynenasycené mastné kyseliny, fibráty, statiny, diuretika.

Published: February 1, 2007  Show citation

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Kužela L, Starnovská T. Specifické požadavky na výživu ve stáří. Pharmacy for Practice. 2006;2(5):239-242.
Download citation

References

  1. Alpers DH, Stenson WF, Bier DM. Manual of Nutritional Therapeutics. London: Lippincot Williams & Wilkins 2002.
  2. Cafolla A, Dragoni F, Puopolo M, Ruzzi L, Chiarotti F, Silvestri L, Bongarzoni V, Simioni P. Folate status and homocysteine level in Italian patients aged under 60 on oral anticoagulant therapy. Ann Med 2003; 35 (2): 140-144. Go to original source... Go to PubMed...
  3. Gabriel HE, Rott JW, Ghandour H, Dallas GE, Choi San W, Keyes MK, Jang H, Liu Z, Nadeau M, Johnston A, Mager D, Mason JB. Chronic cigarette smoking is associated with diminished folate satus, altered folate form disrtibution, and increased genetic damage in the bucal mucosa of healthy adults. Am J Clin Nutr 2006; 73: 835-841. Go to original source... Go to PubMed...
  4. Lotfizadeh A. Omega-3 Fatty Acids and Mood Disorders: An analysis of Epidemiological and Clinical Data. Nutrition Noteworthy 2005; 1 (7): 5.
  5. Keller U, Meier R, Bertoli S. Klinická výživa. Praha: Sciencia Medica 1992. 69 s.
  6. Kohout P, Kotrlíková E. Základy klinické výživy. Praha: Agentura Krigl 2005. 116 s.
  7. Milionis HJ, Papakostas J, Kakafika A, Chasiotis G, Seferiadis K, Elisaf MS. Comparative effects of atorvastatin, simvastatin, and fenofibrate on serum homocysteine levels in patients with primary hyperlipidemia. J Clin Pharmacol 2003; 43 (8): 825-830. Go to original source... Go to PubMed...
  8. Narayan R. Meet Psylium: A Fiber Product with Potencial Cardioprotective Effects. Nutrition Noteworthy 2005; 1 (7): 3.
  9. Nair KS. Aging muscle. Am J Clin Nutr 2005; 81: 953-963. Go to original source... Go to PubMed...
  10. Ravaglia G, Forti P, Maioli F, Martelli M, Servadei L, Brunetti N, Porcellini E, Licastro F. Homocysteine and folate as risk factors for dementia and Alzheimer disease. Am J Clin Nutr 2005; 82 (3): 636-643. Go to original source...
  11. Schwaninger M, Ringleb P, Winter R, Kohl B, Fiehn W, Rieser PA, Walter Sack I. Elevated plasma concentrations of homocysteine in antiepileptic drug treatment. Epilepsia 1999; 40 (3): 345-350. Go to original source... Go to PubMed...
  12. Sobotka L (edit.). Basics in Clinical Nutrition. Praha: Galén 2000. 300 s.
  13. Stott DJ, MacIntosh G, Lowe GDO, Rumley A, McMahon AD, Langhorne P, Tait RC, O´Reilly DS, Spilg EG, MacDonald JB, MacFarlane PW, Westendorp RGJ. Randomized congtrolled trial of homocysteine-lowering vitamin treatment in elderly patients with vascular disease. Am J Clin Nutr 2005; 82: 1320-1326. Go to original source... Go to PubMed...
  14. Štípek S a kol. Antioxidanty a volné radikály ve zdraví a v nemoci. Praha: Grada Publishing 2000. 256 s.
  15. Thomas B (edit.). Manual of Dietetic Practice. Oxford: Blackwell Science Publishing 2001. 468 s.
  16. van der Griend R, Haas FJ, Biesma DH, Duran M, Meuwissen OJ, Banga JD. Combination of low-dose folic acid and pyridoxine for treatment of hyperhomocysteinaemia in patients with premature arterial disease and their relatives. Atherosclerosis 1999; 143 (1): 177-183. Go to original source... Go to PubMed...




Pharmacy for Practice

Madam, Sir,
please be aware that the website on which you intend to enter, not the general public because it contains technical information about medicines, including advertisements relating to medicinal products. This information and communication professionals are solely under §2 of the Act n.40/1995 Coll. Is active persons authorized to prescribe or supply (hereinafter expert).
Take note that if you are not an expert, you run the risk of danger to their health or the health of other persons, if you the obtained information improperly understood or interpreted, and especially advertising which may be part of this site, or whether you used it for self-diagnosis or medical treatment, whether in relation to each other in person or in relation to others.

I declare:

  1. that I have met the above instruction
  2. I'm an expert within the meaning of the Act n.40/1995 Coll. the regulation of advertising, as amended, and I am aware of the risks that would be a person other than the expert input to these sites exhibited


No

Yes

If your statement is not true, please be aware
that brings the risk of danger to their health or the health of others.