Prakt. lékáren. 2009; 5(2): 92-95
Lidská výživa se skládá ze tří základních složek: sacharidů, lipidů a proteinů. Sacharidy přitom tvoří až 60 % a většina z tohoto množství
je přijímána ve formě škrobů. Trávicí systém štěpí tento polysacharid pomocí enzymů – amyláz a glukozidáz – až na glukózu, která je
základním zdrojem energie pro živočišné buňky.
Inhibicí amyláz a glukosidáz se snižuje biologická dostupnost glukózy a dochází k redukci postprandiální hyperglykemie (zvýšené
množství glukózy v krvi po jídle). Tyto inhibitory mohou hrát významnou úlohu při diagnostice a léčbě cukrovky a obezity. Látky s tímto
účinkem se vyskytují i v některých rostlinách a v poslední době jsou předmětem intenzivního výzkumu.
Human nutrition consists of three main components: saccharides, lipids, and proteins. Saccharides account for as much as 60 percent
and most of this amount comes in the form of starches. By using enzymes (amylases and glucosidases), the digestive system breaks
down this polysaccharide into glucose which is the basic source of energy for animal cells.
The inhibition of amylases and glucosidases decreases the biological availability of glucose, thus reducing postprandial hyperglycaemia
(elevated blood glucose after a meal). These inhibitors may play a significant role in diagnosing and treatment of diabetes and obesity.
Substances having this effect are also found in certain plants and have been intensively studied recently.
Zveřejněno: 1. duben 2009 Zobrazit citaci