Prakt. lékáren. 2009; 5(2): 92-95

Inhibice α-amylázy a α-glukosidázy přírodními látkami

Mgr. Jan Martin Ph.D, doc. RNDr. Jaroslav Dušek CSc
Katedra farmakognosie, FaF v Hradci Králové

Lidská výživa se skládá ze tří základních složek: sacharidů, lipidů a proteinů. Sacharidy přitom tvoří až 60 % a většina z tohoto množství

je přijímána ve formě škrobů. Trávicí systém štěpí tento polysacharid pomocí enzymů – amyláz a glukozidáz – až na glukózu, která je

základním zdrojem energie pro živočišné buňky.

Inhibicí amyláz a glukosidáz se snižuje biologická dostupnost glukózy a dochází k redukci postprandiální hyperglykemie (zvýšené

množství glukózy v krvi po jídle). Tyto inhibitory mohou hrát významnou úlohu při diagnostice a léčbě cukrovky a obezity. Látky s tímto

účinkem se vyskytují i v některých rostlinách a v poslední době jsou předmětem intenzivního výzkumu.

Klíčová slova: α-amyláza, α-glukosidáza, inhibitory, 1-deoxynojirimycin, anthokyany, prokyanidiny.

Inhibition of α-amylase and α-glucosidase with natural substances

Human nutrition consists of three main components: saccharides, lipids, and proteins. Saccharides account for as much as 60 percent

and most of this amount comes in the form of starches. By using enzymes (amylases and glucosidases), the digestive system breaks

down this polysaccharide into glucose which is the basic source of energy for animal cells.

The inhibition of amylases and glucosidases decreases the biological availability of glucose, thus reducing postprandial hyperglycaemia

(elevated blood glucose after a meal). These inhibitors may play a significant role in diagnosing and treatment of diabetes and obesity.

Substances having this effect are also found in certain plants and have been intensively studied recently.

Keywords: α-amylase, α-glucosidase, inhibitors, 1-deoxynojirimycin, anthocyans, procyanidins.

Zveřejněno: 1. duben 2009  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Martin J, Dušek J. Inhibice α-amylázy a α-glukosidázy přírodními látkami. Farmacie pro praxi. 2009;5(2):92-95.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Asano N, Yamashita T, Yasuda K, et al. Polyhydroxylated alkaloids isolated from mulberry trees (Morus alba L.) and silkworms (Bombyx mori L.). Journal of Agricultural and Food Chemistry 2001; 49: 4208-4213. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  2. Haji Faraji M, Haji Tarkhami A. The effect of sour tea (Hibiscus sabdariffa) on essential hypertension. Journal of Ethnopharmacology 1999; 65: 231-236. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  3. Ajay M, Chai HJ, Mustafa AM, at al. Mechanisms of the anti-hypertensive effect of Hibiscus sabdariffa L. calyces. Journal of Ethnopharmacology 2007; 109: 388-393. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  4. Hansawasdi C, Kawabata J, Kasai T. Hibiscus acid as an inhibitor of starch digestion in the Caco-2 cell model system. Bioscience, Biotechnology and Biochemistry 2001; 65: 2087-2089. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  5. Lin TL, Lin HH, Chen CC, et al. Hibiscus sabdariffa extract reduces serum cholesterol in men and women. Nutrition Research 2007; 27: 140-145. Přejít k původnímu zdroji...
  6. Kim YM, Wang MH, Rhee HI. A novel ?-glucosidase inhibitor from pine bark. Carbohydrate Research 2004; 339: 715-717. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  7. Kim YM, Jeong YK, Wang MH, et al. Inhibitory effect of pine extract on ?-glucosidase activity and postprandial hyperglycemia. Nutrition 2005; 21: 756-761. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  8. Jerez M, Touri?o S, Sineiro J, et al. Procyanidins from pine bark: Relationships between structure, composition and antiradical activity. Food Chemistry 2007; 104: 518-527. Přejít k původnímu zdroji...
  9. Schäfer A, Högger P. Oligomeric procyanidins of French maritime pine bark extract (Pycnogenol(R)) effectively inhibit ?-glucosidase. Diabetes Research and Clinical Practice 2007; 77: 41-46. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  10. Matsui T, Ueda T, Oki T, et al. ?-Glucosidase Inhibitory Action of Natural Acylated Anthocyanins. 1. Survey of Natural Pigments with Potent Inhibitory Activity. Journal of Agricultural and Food Chemistry 2001; 49: 1948-1951. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  11. McDougall GJ, Shpiro F, Dobson P, et al. Different polyphenolic components of soft fruits inhibit ?-amylase and ?-glucosidase. Journal of Agricultural and Food Chemistry 2005; 53: 2760-2766. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  12. Bhandari MR, Jong-Anurakkun N, Hong G, et al. ?-Glucosidase and ?-amylase inhibitory activities of Nepalese medicinal herb Pakhanbhed (Bergenia ciliata, Haw.). Food Chemistry 2008; 106: 247-252. Přejít k původnímu zdroji...
  13. Sinha S, Murugesan T, Maiti K, et al. Antibacterial activity of Bergenia ciliata rhizome. Fitoterapia 2001; 72: 550-552. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  14. Sinha S, Murugesan T, Pal M, et al. Evaluation of anti-tussive activity of Bergenia ciliata Sternb. rhizome extract in mice. Phytomedicine 2001; 8: 298-301. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  15. Hiroyuki F, Tomohide Y, Kazunori O. Efficacy and safety of Touchi extract, an ?-glucosidase inhibitor derived from fermented soybeans, in non-insulin-dependent diabetic mellitus. Journal of Nutritional Biochemistry 2001; 12: 351-356. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  16. Hiroyuki F, Tomohide Y, Kazunori O. Long-term ingestion of Touchi-extract, an ?-glucosidase inhibitor, by borderline and mild type-2 diabetic subjects is safe and significantly reduces blood glucose levels. Nutrition Research 2003; 23: 713-722. Přejít k původnímu zdroji...
  17. Honda M, Hara Y. Inhibition of rat small intestinal sucrase and ?-glucosidase activities by tea polyphenols. Bioscience, Biotechnology and Biochemistry 1993; 57: 123-124. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  18. Matsui T, Tanaka T, Tamura S, et al. Alpha-glucosidase inhibitory profile of catechins and theaflavins, Journal of Agricultural and Food Chemistry 2007; 55: 99-105. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  19. Matsumoto N, Ishigaki F, Ishigaki A, et al. Reduction of blood glucose levels by tea catechins. Bioscience, Biotechnology and Biochemistry 1993; 57: 525-527. Přejít k původnímu zdroji...
  20. Watanabe J, Kawabata J, Kurihara H, et al. Isolation and identification of alpha-glucosidase inhibitors from tochucha (Eucommia ulmoides). Bioscience, Biotechnology and Biochemistry 1997; 61: 177-178. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...




Farmacie pro praxi

Vážená paní, pane,
upozorňujeme Vás, že webové stránky, na které hodláte vstoupit, nejsou určeny široké veřejnosti, neboť obsahují odborné informace o léčivých přípravcích, včetně reklamních sdělení, vztahující se k léčivým přípravkům. Tyto informace a sdělení jsou určena výhradně odborníkům dle §2a zákona č.40/1995 Sb., tedy osobám oprávněným léčivé přípravky předepisovat nebo vydávat (dále jen odborník).
Vezměte v potaz, že nejste-li odborník, vystavujete se riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob, pokud byste získané informace nesprávně pochopil(a) či interpretoval(a), a to zejména reklamní sdělení, která mohou být součástí těchto stránek, či je využil(a) pro stanovení vlastní diagnózy nebo léčebného postupu, ať už ve vztahu k sobě osobně nebo ve vztahu k dalším osobám.

Prohlašuji:

  1. že jsem se s výše uvedeným poučením seznámil(a),
  2. že jsem odborníkem ve smyslu zákona č.40/1995 Sb. o regulaci reklamy v platném znění a jsem si vědom(a) rizik, kterým by se jiná osoba než odborník vstupem na tyto stránky vystavovala.


Ne

Ano

Pokud vaše prohlášení není pravdivé, upozorňujeme Vás,
že se vystavujete riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob.