Prakt. lékáren. 2014; 10(2): 79-82

Enterální výživa

Jaroslava Urbaníková
Fakultní lékárna Olomouc

Nutriční podpora podávaná formou enterální výživy se stala nezbytnou součástí péče o pacienty s různými diagnózami. Častou komplikací

mnoha základních onemocnění je malnutrice. Jejím řešením je enterální výživa. To v praxi znamená podání roztoků s přesně určeným

složením živin (cukry, tuky, bílkoviny, minerály, stopové prvky, vitaminy, prebiotika) do trávicího traktu. Podmínkou použití enterální

výživy ke zlepšení nutričního stavu nemocného je funkční trávicí trakt, zajišťující dostatečné vstřebávání živin. Je důležité si uvědomit

význam potravy pro nemocného. Správné složení a množství potravy je důležité pro život i zdravého člověka. V nemoci tato důležitost

dramaticky roste. Naše tělo potřebuje optimální příjem energie a živin. Pokud ho nezajistíme, dostaneme se do bludného kruhu podvýživy:

nemoc  nedostatek výživy  oslabení organizmu  komplikace nemoci, oslabení imunity, snížené hojení ran  ztráta soběstačnosti 

nemoc. Riziko podvýživy (malnutrice) hrozí, pokud potřeba živin a energie je vyšší než jejich aktuální příjem. Dochází k poklesu tělesné

hmotnosti a úbytku tukové a svalové hmoty. Tato ztráta je zvláště nebezpečná. Nejedná se totiž pouze o oslabení svalstva končetin, ale

i dýchacích svalů a srdečního svalu, což v konečném důsledku může vést až ke smrti pacienta.

Klíčová slova: malnutrice, BMI, enterální výživa, sipping – doplňková výživa, sondová výživa

Enteral nutrition

Nutritional support administered as enteral nutrition has become an essential component of care of patients with various diagnoses.

Malnutrition is a frequent complication of numerous underlying conditions. Enteral nutrition is the management of choice. In practice,

it implies administration of solutions with an accurately determined composition of nutrients (carbohydrates, fats, proteins, minerals,

trace elements, vitamins, and prebiotics) into the digestive tract. A functional digestive tract, ensuring sufficient absorption of nutrients,

is a condition for the use of enteral nutrition in order to improve the patient's nutritional status. It is vital to realize the importance of food

for the patient. An appropriate composition and amount of food is essential even for the life of a healthy person. In disease, this importance

increases dramatically. Our body requires an optimal intake of energy and nutrients. If not provided, the body enters a vicious cycle

of malnutrition: disease  lack of nutrition  body weakening  disease complications, weakened immunity, reduced wound healing 

loss of self-sufficiency  disease. There is a risk of malnutrition if the needs for nutrients and energy exceed their actual intake. This results

in decreased body weight and loss of fat and muscle mass. This loss is particularly hazardous. As a matter of fact, there is weakening of not

only the muscles of the limbs, but also of the respiratory muscles and the heart muscle, which can ultimately result in the patient's death.

Keywords: malnutrition, BMI, enteral nutrition, sipping – complementary nutrition, tube feeding

Zveřejněno: 1. duben 2014  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Urbaníková J. Enterální výživa. Praktické lékárenství. 2014;10(2):79-82.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Allison S. Malnutrition in hospitalized patients, and assessment of nutrition support. In Payne-James J, Grimble G, Silk D. Artefitial nutrition support in clinical practice. London: Edward Arnold, 1st ed., 1995: 115 p.
  2. Kinney JM. The influence of calorie and nitrogen balance on weight loss. Br J Clin Prac, 1988; 42(Suppl. 63), p. 114-120.
  3. Kinney, JM. Surgical diagnosis: patterns of energy, weight and tissue change. In Wilkinson AV, Cuthbertson DP. Metabolism and the response to injury. London: Pitman Medical, 1976: 280 p.
  4. Koretz RL. Is nutritional support worthwhile? In Heatley RV, Green JH, Losowsky MS. Consensus in clinical nutrition. Cambridge: Cambridge Press, 1994: p. 158-192.
  5. Baker JP, Detsky AS, Wesson DE, et al. Nutritional assessment: a comparison of clinical judgement and objective measurements. Engl Med J, 1982; 306: p. 969-972. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  6. Navrátilová M, Češková E, Sobotka L. Klinická výživa v psychiatrii. Olomouc: Maxdorf, 2000: 270.
  7. Riu PJ, Rosell J, Brags R, Casas. Electrical bioimpedance methods. Ann New York Ac Sci, 2000; 873, p. 545. Přejít k původnímu zdroji...
  8. Rušavý Z. Metabolické bilance. In Racek J, et al. Klinická biochemie. Druhé přepracované vydání, Praha: Galén, 2006: 129-133.
  9. Keller U, Meier R, Bertoli S. Klinická výživa. Verlagsgesselschaft mbH, Weinheim VCH, 1992: 158 p.
  10. Rušavý Z. Diabetická dieta. In Perušičová J. Trendy soudobé diabetologie. Praha: Galén, 2002: 137-166.
  11. Kohout P, a kol. Výživa u pacientů s idiopatickými střevními záněty. Praha: Maxdorf, 2004: 174.
  12. Zadák Z. Malnutrice a umělá výživa. In Klener P, et al. Vnitřní lékařství. Praha: Galén, 1999: 680702.
  13. Allison S. Nutrition in medicine a physicians view. Brusel: Institut Danone, 1996, p. 153.
  14. Česká společnost pro klinickou výživu a intenzivní metabolickou péči. Standardy pro podávání nutriční podpory a pro výživu v nemocnici. DMEV, 2002; 2: 111-121.
  15. Beneš P. Základy umělé výživy. Praha: Maxdorf, 1999: 108.
  16. Zadák Z. Výživa v intenzívní péči. Praha: Grada Publishing, 2002: 487.
  17. Greenová CJ. Doplňky orální výživy: sipping a výživa sondou. Enterální výživa versus výživa parenterální. Prakt Lék, 2001; 81: 215-218.
  18. Silk BA. Enteral diet choices and formulations. In Arteficial nutrition support in clinical practice. Edward Arnold: Great Britan, 1995: p. 256-280.
  19. Payne-James J, Grimble G, Silk D. Arteficial Nutrition Support in Clinical Practice. Edvard Arnold: London, Great Britan, 1995: 820 p. Podporováno Výzkumným záměrem LF UK Plzeň, VZ MSM 21620814.
  20. Rušavý Z. Diagnostika a léčba malnutrice. Sipping, Postgraduální medicína 2007.




Farmacie pro praxi

Vážená paní, pane,
upozorňujeme Vás, že webové stránky, na které hodláte vstoupit, nejsou určeny široké veřejnosti, neboť obsahují odborné informace o léčivých přípravcích, včetně reklamních sdělení, vztahující se k léčivým přípravkům. Tyto informace a sdělení jsou určena výhradně odborníkům dle §2a zákona č.40/1995 Sb., tedy osobám oprávněným léčivé přípravky předepisovat nebo vydávat (dále jen odborník).
Vezměte v potaz, že nejste-li odborník, vystavujete se riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob, pokud byste získané informace nesprávně pochopil(a) či interpretoval(a), a to zejména reklamní sdělení, která mohou být součástí těchto stránek, či je využil(a) pro stanovení vlastní diagnózy nebo léčebného postupu, ať už ve vztahu k sobě osobně nebo ve vztahu k dalším osobám.

Prohlašuji:

  1. že jsem se s výše uvedeným poučením seznámil(a),
  2. že jsem odborníkem ve smyslu zákona č.40/1995 Sb. o regulaci reklamy v platném znění a jsem si vědom(a) rizik, kterým by se jiná osoba než odborník vstupem na tyto stránky vystavovala.


Ne

Ano

Pokud vaše prohlášení není pravdivé, upozorňujeme Vás,
že se vystavujete riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob.