Prakt. lékáren. 2014; 10(2): 79-82
Nutriční podpora podávaná formou enterální výživy se stala nezbytnou součástí péče o pacienty s různými diagnózami. Častou komplikací
mnoha základních onemocnění je malnutrice. Jejím řešením je enterální výživa. To v praxi znamená podání roztoků s přesně určeným
složením živin (cukry, tuky, bílkoviny, minerály, stopové prvky, vitaminy, prebiotika) do trávicího traktu. Podmínkou použití enterální
výživy ke zlepšení nutričního stavu nemocného je funkční trávicí trakt, zajišťující dostatečné vstřebávání živin. Je důležité si uvědomit
význam potravy pro nemocného. Správné složení a množství potravy je důležité pro život i zdravého člověka. V nemoci tato důležitost
dramaticky roste. Naše tělo potřebuje optimální příjem energie a živin. Pokud ho nezajistíme, dostaneme se do bludného kruhu podvýživy:
nemoc nedostatek výživy oslabení organizmu komplikace nemoci, oslabení imunity, snížené hojení ran ztráta soběstačnosti
nemoc. Riziko podvýživy (malnutrice) hrozí, pokud potřeba živin a energie je vyšší než jejich aktuální příjem. Dochází k poklesu tělesné
hmotnosti a úbytku tukové a svalové hmoty. Tato ztráta je zvláště nebezpečná. Nejedná se totiž pouze o oslabení svalstva končetin, ale
i dýchacích svalů a srdečního svalu, což v konečném důsledku může vést až ke smrti pacienta.
Nutritional support administered as enteral nutrition has become an essential component of care of patients with various diagnoses.
Malnutrition is a frequent complication of numerous underlying conditions. Enteral nutrition is the management of choice. In practice,
it implies administration of solutions with an accurately determined composition of nutrients (carbohydrates, fats, proteins, minerals,
trace elements, vitamins, and prebiotics) into the digestive tract. A functional digestive tract, ensuring sufficient absorption of nutrients,
is a condition for the use of enteral nutrition in order to improve the patient's nutritional status. It is vital to realize the importance of food
for the patient. An appropriate composition and amount of food is essential even for the life of a healthy person. In disease, this importance
increases dramatically. Our body requires an optimal intake of energy and nutrients. If not provided, the body enters a vicious cycle
of malnutrition: disease lack of nutrition body weakening disease complications, weakened immunity, reduced wound healing
loss of self-sufficiency disease. There is a risk of malnutrition if the needs for nutrients and energy exceed their actual intake. This results
in decreased body weight and loss of fat and muscle mass. This loss is particularly hazardous. As a matter of fact, there is weakening of not
only the muscles of the limbs, but also of the respiratory muscles and the heart muscle, which can ultimately result in the patient's death.
Zveřejněno: 1. duben 2014 Zobrazit citaci