Prakt. lékáren. 2015; 11(6): 217-218

Stevia rebaudiana - přírodní nekalorické sladidlo

Zdeňka Navrátilová
Univerzita Karlova v Praze, Přírodovědecká fakulta, Katedra botaniky, Praha

Stevie (Stevia rebaudiana) je vytrvalá bylina původem z Jižní Ameriky (Paraguay). Jihoameričtí Indiáni používali stevii odedávna jako

sladidlo i jako léčivo v tradiční medicíně. Velkým problémem rozvinutého světa je vysoký výskyt obezity a cukrovky, nízkokalorickým

sladidlům je proto věnována velká pozornost. Extrakt ze stevie či její izolované látky se v některých asijských zemích používají již desítky

let. V Evropské unii bylo její používání povoleno až v roce 2011 a od té doby si stevie získala značnou popularitu. Kromě nulového obsahu

kalorií vykazuje stevie i antidiabetický účinek, její používání diabetiky je tedy mimořádně vhodné.

Klíčová slova: stevie, Stevia rebaudiana, nízkokalorické sladidlo, steviosid, diabetes, nadváha

Stevia rebaudiana - natural non-caloric sweetener

Stevia rebaudiana is a perennial herb native to South America (Paraguay). South-American Indians have since time immemorial used

stevia as a sweetener and in traditional medicine. Developed countries have high rates of obesity and diabetes, so low-calorie sweeteners

attract much interest. Stevia extract and compounds isolated from it have been used for decades in some Asian countries. In the European

Union, its use in the food industry was permitted in 2011, and since then it has gained considerable popularity. Besides its zero calorie

content, Stevia also exhibits anti-diabetic properties, so its use by diabetics is particularly advisable.

Keywords: Stevia rebaudiana, low-calorie sweetener, steviosid, diabetes, obesity

Zveřejněno: 1. prosinec 2015  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Navrátilová Z. Stevia rebaudiana - přírodní nekalorické sladidlo. Praktické lékárenství. 2015;11(6):217-218.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Doležal M. Sladidla používaná ve farmacii a potravinářství. 1. Přírodní sladidla. Prakt lékáren. 2008; 4(6): 306-309.
  2. Doležal M. Sladidla používaná ve farmacii a potravinářství. 2. Syntetická sladidla. Prakt lékáren. 2009; 5(1): 29-31.
  3. Elkins R. Stevia - Nature's Sweetener. Woodland Publishing 1997: 29 p.
  4. Kinghorn AD. Stevia: The Genus Stevia (Medicinal and Aromatic Plants - Industrial Profiles). CRC Press 2001: 224 p. Přejít k původnímu zdroji...
  5. Brandle JE, Starratt AN, Gijzen M. Stevia rebaudiana: Its agricultural, biological, and chemical properties. Can J Plant Sci. 1998; 78: 527-536. Přejít k původnímu zdroji...
  6. Wölwer-Rieck U. The leaves of Stevia rebaudiana (Bertoni), their constituents and the analyses thereof: a review. J Agric Food Chem. 2012; 60(4): 886-895. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  7. Lemus-Mondaca R, Vega-Gálvez A, Zura-Bravo L, Ah-Hen K. Stevia rebaudiana Bertoni, source of a high-potency natural sweetener: A comprehensive review on the biochemical, nutritional and functional aspects. Food Chem. 2012; 132(3): 1121-1132. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  8. De S, Mondal S, Banerjee S. Stevioside: Technology, Application and Health. Wiley-Blackwell 2013: 240 p. Přejít k původnímu zdroji...
  9. Das K. Wound healing potential of aqueous crude extract of Stevia rebaudiana in mice. Braz J. Pharmacog. 2013; 23(2): 351-357. Přejít k původnímu zdroji...
  10. Mohd-Radzman NH, Ismail WI, Adam Z, Jaapar SS, Adam A. Potential Roles of Stevia rebaudiana Bertoni in Abrogating Insulin Resistance and Diabetes: A Review. Evid Based Complement Alternat Med. 2013; 2013: 718049. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  11. Hsieh MH, Chan P, Sue YM, Liu JC, Liang TH, Huang TY, Tomlinson B, Chow MS, Kao PF, Chen YJ. Efficacy and tolerability of oral stevioside in patients with mild essential hypertension: a two-year, randomized, placebo-controlled study. Clin Ther. 2003; 25(11): 2797-2808. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  12. Chan P, Tomlinson B, Chen YJ, Liu JC, Hsieh MH, Cheng JT. A double-blind placebo-controlled study of the effectiveness and tolerability of oral stevioside in human hypertension. Br J Clin Pharmacol. 2000; 50(3): 215-220. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  13. Ferri LA, Alves-Do-Prado W, Yamada SS, Gazola S, Batista MR, Bazotte RB. Investigation of the antihypertensive effect of oral crude stevioside in patients with mild essential hypertension. Phytother Res. 2006; 20(9): 732-736. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  14. Gaweł-Bęben K, Bujak T, Nizioł-Łukaszewska Z, Antosiewicz B, Jakubczyk A, Karaś M, Rybczyńska K. Stevia rebaudiana Bert. leaf extracts as a multifunctional source of natural antioxidants. Molecules. 2015; 20(4): 5468-5486. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  15. Shukla S, Mehta A, Mehta P, Bajpai VK. Antioxidant ability and total phenolic content of aqueous leaf extract of Stevia rebaudiana Bert. Exp Toxicol Pathol. 2012; 64(7-8): 807-811. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  16. Brahmachari G, Mandal LC, Roy R, Mondal S, Brahmachari AK. Stevioside and related compounds - molecules of pharmaceutical promise: a critical overview. Arch Pharm (Weinheim). 2011; 344(1): 5-19. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  17. Ukiya M, Sawada S, Kikuchi T, Kushi Y, Fukatsu M, Akihisa T. Cytotoxic and apoptosis-inducing activities of steviol and isosteviol derivatives against human cancer cell lines. Chem Biodivers. 2013; 10(2): 177-188. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  18. Goyal SK, Samsher, Goyal RK. Stevia (Stevia rebaudiana) a bio-sweetener: a review. Int J Food Sci Nutr. 2010; 61(1): 1-10. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  19. EFSA (European Food Safety Authority). Scientific Opinion on the safety of steviol glycosides for the proposed uses as a food additive. EFSA Journal 2010; 8(4): 1537. Přejít k původnímu zdroji...
  20. Gupta E, Purwar S, Sundaram S, Rai GK. Nutritional and therapeutic values of Stevia rebaudiana: A review. JMPR. 2013; 7(46): 3343-3353.




Farmacie pro praxi

Vážená paní, pane,
upozorňujeme Vás, že webové stránky, na které hodláte vstoupit, nejsou určeny široké veřejnosti, neboť obsahují odborné informace o léčivých přípravcích, včetně reklamních sdělení, vztahující se k léčivým přípravkům. Tyto informace a sdělení jsou určena výhradně odborníkům dle §2a zákona č.40/1995 Sb., tedy osobám oprávněným léčivé přípravky předepisovat nebo vydávat (dále jen odborník).
Vezměte v potaz, že nejste-li odborník, vystavujete se riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob, pokud byste získané informace nesprávně pochopil(a) či interpretoval(a), a to zejména reklamní sdělení, která mohou být součástí těchto stránek, či je využil(a) pro stanovení vlastní diagnózy nebo léčebného postupu, ať už ve vztahu k sobě osobně nebo ve vztahu k dalším osobám.

Prohlašuji:

  1. že jsem se s výše uvedeným poučením seznámil(a),
  2. že jsem odborníkem ve smyslu zákona č.40/1995 Sb. o regulaci reklamy v platném znění a jsem si vědom(a) rizik, kterým by se jiná osoba než odborník vstupem na tyto stránky vystavovala.


Ne

Ano

Pokud vaše prohlášení není pravdivé, upozorňujeme Vás,
že se vystavujete riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob.