Praktické lékárenství – 1/2019

www.praktickelekarenstvi.cz / Prakt. lékáren. 2019; 15(1e): e54–e59 / PRAKTICKÉ LÉKÁRENSTVÍ e54 FYTOTERAPIE KONJAC – OBSAHOVÉ LÁTKY A LÉČIVÉ ÚČINKY Konjac – obsahové látky a léčivé účinky Zdeňka Navrátilová Katedra botaniky, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze Zmijovce ( Amorphophallus spp.) jsou impozantní byliny z čeledi áronovitých ( Araceae ). Některé druhy se v tradiční čínské medicíně používají již tisíce let, jedním z nich je Amorphophallus konjac . Jeho hlízy se používají k léčbě mnoha onemocnění a také k potravinářským účelům. Nyní jejich léčivé účinky objevuje i západní medicína, některé z nich byly potvrzeny již i v klinických studiích. Glukomannan izolovaný z hlíz zmijovce má hypolipidemický, laxativní a antidiabetický účinek, působí rovněž proti obezitě. Konjak glukomannan je možné užívat ve formě doplňků stravy, používá se rovněž jako přísada do potravin. Klíčová slova: zmijovec, Amorphophallus konjac , konjak glukomannan, obezita, antidiabetický, hypolipidemický a laxativní účinek. Konjac – active compounds and therapeutic effects Voodoo lilies ( Amorphophallus spp.) are imposing herbs belonging to aroid family ( Araceae ). Some species are used in traditional Chinese medicine for thousands of years, one of them is Amorphophallus konjac . Konjac tubers are used for treatment of many illnesses and also for food purposes. Its therapeutic effects are discovered by Western medicine now; some of themwere confirmed in clinical trials. Glucomannan isolated from konjac tubers has hypolidipidemic, laxative, anti-obesity, and antidiabetic properties and can be used as dietary supplement such as food component. Key words: voodoo lily, Amorphophallus konjac , konjac glucomannan, obesity, antidiabetic,hypolipidemic, and laxative effects. KORESPONDENČNÍ ADRESA AUTORA: Mgr. Zdeňka Navrátilová, navratil@natur.cuni.cz Katedra botaniky, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze Benátská 2, 128 01 Praha 2 Cit. zkr.: Prakt. lékáren. 2019; 15(1e): e54–e59 Článek přijat redakcí: 5. 11. 2018 Článek přijat k publikaci: 16. 1. 2019

RkJQdWJsaXNoZXIy NDA4Mjc=