Praktické lékárenství – 1E/2022

www.praktickelekarenstvi.cz e17 PRAKTICKÉ LÉKÁRENSTVÍ AKTUÁLNÍ FARMAKOTERAPIE Kofein, káva a kojení maté (Ilex paraguariensis), bobulích guarany (Paulinia cupana), kolových ořeších, cesmínách, fazolích… Rostlinám slouží zřejmě jako pesticid a in‑ sekticid (1, 2). Historie užívání kofeinu je velmi dlouhá – hlavním motivem pravdě‑ podobně bylo zjištění, že žvýkání určitých částí rostlin má povzbuzující účinky. O počátcích užívání nápojů s obsahem kofeinu existují četné legendy, historické zápisy týkající se kávy se datují do devátého století. Původ kávovníku je pravděpodobně v Etiopii, první zmínky o jeho uží‑ vání jsou v pracích perského lékaře El Razi. Následně byl kávovník pěsto‑ ván, kultivován a zpopularizován v Jemenu, úprava pražením má původ v Turecku. Etymologický původ slova káva je zřejmě z tureckého „kahveh“. První použití kávy jako léčiva popsal Avicenna v roce 1025. V 15. století používali členové sufíského řádu v Jemenu nápoje z kávy k udržení bdě‑ losti a pozornosti, poté se její užívání rozšířilo na celý Arabský poloostrov. V 17. a 18. století se pití kávy rozšířilo i do Evropy (3–5). Kofein – účinnou látku – poprvé izoloval až v roce 1819 Friedlieb Ferdinand Runge, zřejmě na podnět J. W. Goetha (4). Obsah v nápojích a potravinách Hlavními zdroji kofeinu v potravě jsou káva, čaj, případně další nápoje (zejm. maté, kolové a energetické nápoje). Dalšími běžně konzumovaný‑ mi potravinami s obsahem kofeinu jsou kakaové boby a z nich vyráběné produkty (kakaový prášek a čokoláda). Nezanedbatelným zdrojem kofei‑ nu mohou být i různé potravní doplňky, sportovní doplňky, příp. volně prodejná léčiva. Káva představuje v našich končinách nejvýznamnější zdroj kofeinu. Kávová zrna obsahují v nezpracovaném stavu různý obsah kofeinu, dle podmínek pěstování a zejména dle druhu – robusta obsahuje asi dvouná‑ sobné množství ve srovnání s arabicou. Obsah kofeinu se dále mění dle délky pražení, s jeho délkou klesá. A konečně je koncentrace kofeinu ob‑ sažená v nápoji závislá na druhu přípravy kávy (viz tab. 1). Pochopitelně je potom množství přijaté látky dané jak koncentrací v nápoji, tak jeho množstvím, proto obecná doporučení, která používají počty šálků jsou více než zavádějící. (Například – 5 šálků espressa (30ml, 60mg kofeinu) může znamenat denní příjem 300mg kofeinu, 5 šálků překapávané kávy (240ml, 90mg kofeinu) příjem 450mg. A to není zohledněn druh kávy, aktuální obsah kofeinu v nich, přesný postup přípravy, případně příjem dalších nápojů obsahujících kofein – čaje, kolových nápojů, energetických nápojů). Užívání kávy a nápojů s kofeinem je dnes rozšířené po celém světě, ve Spojených státech pije pravidelně nápoje s kofeinem přes 85 % dospělé populace, pravděpodobně až 75 % dětí ve věku 6–9 Tab. 1. Orientační průměrný obsah kofeinu v nápojích a potravinách dle EFSA (6) espresso (60ml) 80mg filtrovaná káva (200ml) 90mg černý čaj (200ml) 50mg cola (355ml) 40mg energetický nápoj (250ml) 80mg čokoláda (50ml) 25mg mléčná čokoláda (50ml) 10mg

RkJQdWJsaXNoZXIy NDA4Mjc=