Prakt. lékáren. 2009; 5(1): 29-31

Sladidla používaná ve farmacii a potravinářství. 2. Syntetická sladidla

doc. PharmDr. Martin Doležal Ph.D1,2
1 _
2 Farmaceutická fakulta, Hradec Králové

Článek podává přehled o sladidlech syntetického původu používaných ve farmacii i v běžném životě. Přináší informace o prověřených

nekalorických sladidlech, jako jsou sacharin, cyklamát a aspartam. Upozorňuje i na novější sladidla acesulfam, alitam, neotam, či sukralosu,

které se v současnosti etablují jako významná nekalorická sladidla, vhodná zejména pro diabetiky.

Keywords: syntetická sladidla, sacharin, acesulfam, cyklamát, aspartam, alitam, neotam, sukralóza.

Published: April 1, 2009  Show citation

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Doležal M. Sladidla používaná ve farmacii a potravinářství. 2. Syntetická sladidla. Praktické lékárenství. 2009;5(1):29-31.
Download citation

References

  1. Doležal M. Sladidla používaná ve farmacii a potravinářství; 1. Přírodní sladidla. Prakt. Lék. 2008; 4: 213-215.
  2. Melichar B, et al. Chemická léčiva. Praha: Avicenum 1987; 897-911 s.
  3. The Merck Index 13th Edition CD-ROM, CambridgeSoft Corporation 2004.
  4. Náhradní sladidla [online]. [cit. 2008-08-26]. Dostupné z http://www.lekarna7.cz/diabetes/sladidla.html.
  5. Gallus S, Scotti L, Negri E, et al. Artifitial sweeteners and cancer risk in a network of case-control studies. Ann. Oncol. 2007; 17: 40-44. Go to original source... Go to PubMed...
  6. Weihrauch MR, Diehl V. Artifitial sweeteners - Do they bear a carcinogenic risk? Ann. Oncol. 2004; 15: 1460-1465. Go to original source... Go to PubMed...
  7. Clauss K, Jensen H. Oxathiazinone Dioxides - A New Group of Sweetening Agents. Angew. Chem. Internat. Ed. Engl. 1973; 12: 869-876. Go to original source...
  8. Ellis JW. Overview of sweeteners. J. Chem. Ed. 1995; 72: 671-675. Go to original source...
  9. Fahlberg C, Remsen I. Ueber die Oxydation des Orthotoluolsulfamids. Chem. Ber. 1879; 12: 469-473. Go to original source...
  10. Mazur RI. Discovery of aspartame. In: Stegink LD and Filer LJ, Jr., eds., Aspartame, Physiology and Biochemistry, New York: Marcel Dekker, 1983: 3-9. Go to original source...
  11. Bigal ME, Krymchantowski AV. Migrain triggered by sucralose - A case report. Headache 2006; 46: 515-517. Go to original source... Go to PubMed...
  12. Patel RM, Sarma R, Grimsley E. Popular sweetner sucralose as a migraine trigger. Headache 2006; 46: 1303-1304. Go to original source... Go to PubMed...
  13. Čopíková J, Lapčík O, Uher M, Moravcová J, Drašar P. Cukerná nesacharosová sladidla a příbuzné látky. Chem. Listy 2007; 100: 778-783.
  14. Kroger M, Meister K, Kava R. Low-calorie sweeteners and other sugar substitutes: A review of the safety issues. Compr. Rev. Food Sci Food Safety. 2006; 5: 35-47. Go to original source...




Pharmacy for Practice

Madam, Sir,
please be aware that the website on which you intend to enter, not the general public because it contains technical information about medicines, including advertisements relating to medicinal products. This information and communication professionals are solely under §2 of the Act n.40/1995 Coll. Is active persons authorized to prescribe or supply (hereinafter expert).
Take note that if you are not an expert, you run the risk of danger to their health or the health of other persons, if you the obtained information improperly understood or interpreted, and especially advertising which may be part of this site, or whether you used it for self-diagnosis or medical treatment, whether in relation to each other in person or in relation to others.

I declare:

  1. that I have met the above instruction
  2. I'm an expert within the meaning of the Act n.40/1995 Coll. the regulation of advertising, as amended, and I am aware of the risks that would be a person other than the expert input to these sites exhibited


No

Yes

If your statement is not true, please be aware
that brings the risk of danger to their health or the health of others.