Prakt. lékáren. 2009; 5(1): 29-31

Sladidla používaná ve farmacii a potravinářství. 2. Syntetická sladidla

doc. PharmDr. Martin Doležal Ph.D1,2
1 _
2 Farmaceutická fakulta, Hradec Králové

Článek podává přehled o sladidlech syntetického původu používaných ve farmacii i v běžném životě. Přináší informace o prověřených

nekalorických sladidlech, jako jsou sacharin, cyklamát a aspartam. Upozorňuje i na novější sladidla acesulfam, alitam, neotam, či sukralosu,

které se v současnosti etablují jako významná nekalorická sladidla, vhodná zejména pro diabetiky.

Klíčová slova: syntetická sladidla, sacharin, acesulfam, cyklamát, aspartam, alitam, neotam, sukralóza.

Zveřejněno: 1. duben 2009  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Doležal M. Sladidla používaná ve farmacii a potravinářství. 2. Syntetická sladidla. Praktické lékárenství. 2009;5(1):29-31.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Doležal M. Sladidla používaná ve farmacii a potravinářství; 1. Přírodní sladidla. Prakt. Lék. 2008; 4: 213-215.
  2. Melichar B, et al. Chemická léčiva. Praha: Avicenum 1987; 897-911 s.
  3. The Merck Index 13th Edition CD-ROM, CambridgeSoft Corporation 2004.
  4. Náhradní sladidla [online]. [cit. 2008-08-26]. Dostupné z http://www.lekarna7.cz/diabetes/sladidla.html.
  5. Gallus S, Scotti L, Negri E, et al. Artifitial sweeteners and cancer risk in a network of case-control studies. Ann. Oncol. 2007; 17: 40-44. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  6. Weihrauch MR, Diehl V. Artifitial sweeteners - Do they bear a carcinogenic risk? Ann. Oncol. 2004; 15: 1460-1465. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  7. Clauss K, Jensen H. Oxathiazinone Dioxides - A New Group of Sweetening Agents. Angew. Chem. Internat. Ed. Engl. 1973; 12: 869-876. Přejít k původnímu zdroji...
  8. Ellis JW. Overview of sweeteners. J. Chem. Ed. 1995; 72: 671-675. Přejít k původnímu zdroji...
  9. Fahlberg C, Remsen I. Ueber die Oxydation des Orthotoluolsulfamids. Chem. Ber. 1879; 12: 469-473. Přejít k původnímu zdroji...
  10. Mazur RI. Discovery of aspartame. In: Stegink LD and Filer LJ, Jr., eds., Aspartame, Physiology and Biochemistry, New York: Marcel Dekker, 1983: 3-9. Přejít k původnímu zdroji...
  11. Bigal ME, Krymchantowski AV. Migrain triggered by sucralose - A case report. Headache 2006; 46: 515-517. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  12. Patel RM, Sarma R, Grimsley E. Popular sweetner sucralose as a migraine trigger. Headache 2006; 46: 1303-1304. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  13. Čopíková J, Lapčík O, Uher M, Moravcová J, Drašar P. Cukerná nesacharosová sladidla a příbuzné látky. Chem. Listy 2007; 100: 778-783.
  14. Kroger M, Meister K, Kava R. Low-calorie sweeteners and other sugar substitutes: A review of the safety issues. Compr. Rev. Food Sci Food Safety. 2006; 5: 35-47. Přejít k původnímu zdroji...




Farmacie pro praxi

Vážená paní, pane,
upozorňujeme Vás, že webové stránky, na které hodláte vstoupit, nejsou určeny široké veřejnosti, neboť obsahují odborné informace o léčivých přípravcích, včetně reklamních sdělení, vztahující se k léčivým přípravkům. Tyto informace a sdělení jsou určena výhradně odborníkům dle §2a zákona č.40/1995 Sb., tedy osobám oprávněným léčivé přípravky předepisovat nebo vydávat (dále jen odborník).
Vezměte v potaz, že nejste-li odborník, vystavujete se riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob, pokud byste získané informace nesprávně pochopil(a) či interpretoval(a), a to zejména reklamní sdělení, která mohou být součástí těchto stránek, či je využil(a) pro stanovení vlastní diagnózy nebo léčebného postupu, ať už ve vztahu k sobě osobně nebo ve vztahu k dalším osobám.

Prohlašuji:

  1. že jsem se s výše uvedeným poučením seznámil(a),
  2. že jsem odborníkem ve smyslu zákona č.40/1995 Sb. o regulaci reklamy v platném znění a jsem si vědom(a) rizik, kterým by se jiná osoba než odborník vstupem na tyto stránky vystavovala.


Ne

Ano

Pokud vaše prohlášení není pravdivé, upozorňujeme Vás,
že se vystavujete riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob.