Prakt. lékáren. 2010; 6(3): 135-137
Probiotika a bioterapeutická agens jsou definována jako živé mikroorganizmy, které po požití modifikují složení střevní mikroflóry člověka
a přinášejí mu tím zdravotní prospěch. V posledních několika letech jsou tyto mikroorganizmy předmětem velkého medicínského zájmu.
Na počátku 21. století se objevily první vědecké práce zkoumající potencionální probiotické vlastnosti bakteriálních kmenů izolovaných
z mateřského mléka. Složení střevní mikroflóry je závislé primárně na osídlení střeva bezprostředně po porodu, jehož zdrojem může být
vaginální sliznice, střevní mikroflóra matky, nemocniční prostředí porodnice a pravděpodobně i bakterie přítomné v mateřském mléce
matky. Vzhledem k tomu, že mateřské mléko je zlatým standardem pro výživu kojence a tedy i vývoj kojeneckých formulí, je klíčové
objasnění úlohy bakterií přítomných v mateřském mléce a jejich vztahu k prebiotickým oligosacharidům. Autor přehledného článku
shrnuje některé moderní poznatky o probioticích a jejich potencionálním výskytu v mateřském mléce člověka.
Probiotics and biotherapeutic agents are defined as live microorganisms that, following ingestion, modify the composition of the human
intestinal microflora, thus bringing health benefits. In several recent years, these microorganisms have been the subject of major medical
interest. In early twenty-first century, initial scientific papers appeared concerning possible probiotic potential of bacterial strains
isolated from breast milk. The composition of the intestinal microflora is primarily dependent on intestinal colonization immediately
after birth the sources of which may be the vaginal mucosa, maternal intestinal microflora, hospital-like environment of the maternity
unit and, possibly, the bacteria present in maternal breast milk. Given the fact that breast milk is the gold standard for infant nutrition
and the development of infant formulae, it is essential to elucidate the role of bacteria present in human breast milk and their relationship
to prebiotic oligosaccharides. The author summarizes some up-to-date knowledge on probiotics and their potential occurrence in
human breast milk.
Zveřejněno: 1. červen 2010 Zobrazit citaci