Prakt. lékáren. 2014; 10(6): 229-232

Současné fytoterapeutické možnosti v léčbě diabetes mellitus

David Koupý1, Hana Kotolová2, Jana Kučerová1,3
1 Masarykova Univerzita, Lékařská fakulta, Farmakologický ústav, Brno
2 Veterinární a Farmaceutická Univerzita Brno, Farmaceutická fakulta, Ústav humánní farmakologie a toxikologie, Brno
3 Masarykova Univerzita, CEITEC &ndash, Středoevropský technologický institut, Brno

Diabetes mellitus je chronické metabolické onemocnění projevujících se hyperglykemií v důsledku snížené produkce inzulinu nebo

rezistence periferních tkání k jeho účinku. Kromě standardní terapie dietou, perorálními antidiabetiky nebo inzulinem existují stovky

rostlin potenciálně použitelných k adjuvantní léčbě diabetes mellitus 2. typu. Tato práce se zabývá účinky rostlinných drog obsažených

v čajových směsích pro diabetiky, jejich chemickým složením a ukazateli účinnosti ve srovnání se standardní terapií.

Klíčová slova: diabetes mellitus, fytoterapie, léčivé rostliny

Current phytotherapeutic options in the treatment of diabetes mellitus

Diabetes mellitus is a chronic metabolic disease characterized by hyperglycaemia caused either by lowered pancreatic production of

insulin or peripheral tissue resistance to its effects. In addition to standard therapeutic strategies such as diet, administration of oral

antidiabetic agents or insulin, there are hundreds of medicinal herbs potentially applicable for adjuvant treatment of type 2 diabetes

mellitus. The aim of this work is to provide a literature survey of pharmacological effects of herbal drugs contained in tea blends for diabetics,

summary of their pharmacologically active substances and evidence of their effects compared with standard pharmacotherapy

based on recent research findings.

Keywords: diabetes mellitus, phytotherapy, herbal drugs

Zveřejněno: 16. prosinec 2014  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Koupý D, Kotolová H, Kučerová J. Současné fytoterapeutické možnosti v léčbě diabetes mellitus. Praktické lékárenství. 2014;10(6):229-232.
Stáhnout citaci

Reference

  1. SÚKL. Souhrn údajů o přípravku - Diabetan. 2011 [cited 2013 26. 3.]; Available from: http://www.sukl.cz/modules/medication/download.php?file=SPC23256.pdf&type=spc&as=diabetan-spc.
  2. Mooney MH, S Fogarty, C Stevenson, et al. Br J Pharmacol. 2008; 153: 1669-1677. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  3. Mika K, Fytoterapia pre lekárov1991, Martin: Osveta. 381.
  4. Jayaprakasam B, SK Vareed, LK Olson, et al. J Agric Food Chem. 2005; 53: 28-31. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  5. Tsuda T, Y Ueno, H Kojo, et al. Biochim Biophys Acta. 2005; 1733: 137-147. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  6. Takikawa M, S Inoue, F Horio, et al. J Nutr. 2010; 140: 527-533. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  7. McDougall GJ, NN Kulkarni, and D Stewart. Biofactors. 2008; 34: 73-80. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  8. Ali M, KK Al-Qattan, F Al-Enezi, et al. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2000; 62: 253-259. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  9. Ganapathy Saravanana PP, Gandhipuram Periasamy Senthilkumarb, Thatchinamoorthi Rajarajand. Journal of functional foods. 2009; 1: 336-340. Přejít k původnímu zdroji...
  10. Shanmugasundaram E, Rajeswari G, Baskaran K, et al. J Ethnopharmacol. 1990; 30: 281-294.
  11. Ramkumar KM, Vijayakumar RS, Ponmanickam P, et al. Basic Clin Pharmacol Toxicol. 2008; 103: 538-545. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  12. Daisy P, J Eliza, and KA Mohamed Farook. J Ethnopharmacol. 2009; 126: 339-344. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  13. Kurihara Y. Crit Rev Food Sci Nutr. 1992; 32: 231-252. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  14. Luo H, LF Wang, T Imoto, et al. World J Gastroenterol. 2001; 7: 9-15. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  15. Sugihara Y, H Nojima, H Matsuda, et al. J Asian Nat Prod Res. 2000; 2: 321-327. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  16. Leung L, R Birtwhistle, J Kotecha, et al. Br J Nutr. 2009; 102: 1703-1708. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  17. Krawinkel MB and GB Keding. Nutr Rev. 2006; 64: 331-337.
  18. Chuang CY, Hsu C, Chao CY, et al. Journal of Biomedical Science. 2006; 13: 763-772. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  19. Basch E, S Gabardi, and C Ulbricht. Am J Health Syst Pharm. 2003; 60: 356-359. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  20. Ojewole JA, SO Adewole, and G Olayiwola. Cardiovasc J S Afr. 2006; 17: 227-232.
  21. Nerurkar PV, YK Lee, and VR Nerurkar. BMC Complement Altern Med. 2010; 10: 34. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  22. Kimura T, K Nakagawa, H Kubota, et al. J Agric Food Chem. 2007; 55: 5869-5874. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  23. Gopalpura P. B JC, Dubey S. Int J Diab Dev Ctries. 2009; 27: 41-45. Přejít k původnímu zdroji...
  24. Broca C, Gross R, Petit P, et al. Am J Physiol. 1999; 277: E617-623.
  25. Omoruyi FO. Plant Foods for Human Nutrition. 2008; 63: 135-140.
  26. Pari L, Monisha P, Mohamed Jalaludeen A. European Journal of Pharmacology. 2012; 691: 143-150. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  27. Zhou J, Chan L, Zhou S. Current Medicinal Chemistry. 2012; 19: 3523-3531.
  28. Jarvill-Taylor KJ, Anderson RA, Graves DJ. J Am Coll Nutr. 2001; 20: 327-336. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  29. Anderson RA, Broadhurst CL, Polansky MM, et al. J Agric Food Chem. 2004; 52: 65-70. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  30. Shang W, Yang Y, Zhou L, et al. J Endocrinol. 2008; 198: 561-569.
  31. Park S, IS Ahn, DY Kwon, et al. Biosci Biotechnol Biochem. 2008; 72: 2815-2823. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  32. Attele AS, Zhou YP, Xie JT, et al. Diabetes. 2002; 51: 1851-1858.
  33. Cho WC, Chung WS, Lee SK, et al. Eur J Pharmacol. 2006; 550: 173-179.
  34. Park MW, Ha J, Chung SH. Biol Pharm Bull. 2008; 31: 748-751.
  35. Wen-Kung Lee S-TK, I-Min Liu, Juei-Tang Cheng. Clinical and Experimental Pharmacology and Physiology. 2006; 33: 27-32. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  36. Hwang JT, Kim SH, Lee MS, et al. Biochem Biophys Res Commun. 2007; 364: 1002-1008. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  37. Benzie IFF, Wachtel-Galor S, Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects, 2011, CRC Press: Boca Raton (FL). Přejít k původnímu zdroji...




Farmacie pro praxi

Vážená paní, pane,
upozorňujeme Vás, že webové stránky, na které hodláte vstoupit, nejsou určeny široké veřejnosti, neboť obsahují odborné informace o léčivých přípravcích, včetně reklamních sdělení, vztahující se k léčivým přípravkům. Tyto informace a sdělení jsou určena výhradně odborníkům dle §2a zákona č.40/1995 Sb., tedy osobám oprávněným léčivé přípravky předepisovat nebo vydávat (dále jen odborník).
Vezměte v potaz, že nejste-li odborník, vystavujete se riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob, pokud byste získané informace nesprávně pochopil(a) či interpretoval(a), a to zejména reklamní sdělení, která mohou být součástí těchto stránek, či je využil(a) pro stanovení vlastní diagnózy nebo léčebného postupu, ať už ve vztahu k sobě osobně nebo ve vztahu k dalším osobám.

Prohlašuji:

  1. že jsem se s výše uvedeným poučením seznámil(a),
  2. že jsem odborníkem ve smyslu zákona č.40/1995 Sb. o regulaci reklamy v platném znění a jsem si vědom(a) rizik, kterým by se jiná osoba než odborník vstupem na tyto stránky vystavovala.


Ne

Ano

Pokud vaše prohlášení není pravdivé, upozorňujeme Vás,
že se vystavujete riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob.