Prakt. lékáren. 2019; 15(3): 158-166

Černý česnek – obsahové látky a léčivé účinky

Zdeňka Navrátilová
Katedra botaniky Přírodovědecké fakulty UK, Praha

Léčivé účinky česneku kuchyňského (Allium sativum L.) jsou známy již tisíce let. Černý česnek se získává ze syrového česneku, který se nechá při vysoké teplotě a vlhkosti po určitou dobu fermentovat. Na rozdíl od syrového česneku postrádá černý česnek typickou štiplavou chuť a aroma. Během fermentace se nemění jen senzorické vlastnosti, ale i chemické složení. Ve srovnání se syrovým česnek obsahuje černý česnek větší množství látek s antioxidačním účinkem, jako jsou polyfenoly, flavonoidy a organické sloučeniny síry včetně stabilních ve vodě rozpustných látek S‑allylcysteinu a S‑allylmerkaptocysteinu. Tyto látky vykazují široké spektrum léčivých účinků a černý česnek tak můžeme právem označit jako funkční potravinu.

Klíčová slova: Allium sativum, černý česnek, AGE, S‑allylcystein,S‑allylmerkaptocystein,funkční potraviny

Black garlic – active compounds and therapeutic effects

Healing properties of garlic (Allium sativum L.) are known for thousands of years. Black garlic is obtained from fresh garlic that has been fermented for a period of time at a high temperature and under high humidity. In contrast to fresh garlic, black garlic does not have a typical pungent flavour and aroma. Not only sensory properties are changing during the fermentation but also a chemical composition. As compared with fresh garlic, black garlic possesses an abundant amount of antioxidant compounds such as polyphenols, flavonoids, and organosulfur compounds, including stable water-soluble S-allyl cysteine and S-allyl mercaptocysteine. These compounds possess many healing properties and black garlic can be used as a functional food.

Keywords: Allium sativum, black garlic, AGE, S‑allylcysteine, S‑allylmercaptocysteine, functional food

Zveřejněno: 10. říjen 2019  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Navrátilová Z. Černý česnek – obsahové látky a léčivé účinky. Praktické lékárenství. 2019;15(3):158-166.
Stáhnout citaci




Farmacie pro praxi

Vážená paní, pane,
upozorňujeme Vás, že webové stránky, na které hodláte vstoupit, nejsou určeny široké veřejnosti, neboť obsahují odborné informace o léčivých přípravcích, včetně reklamních sdělení, vztahující se k léčivým přípravkům. Tyto informace a sdělení jsou určena výhradně odborníkům dle §2a zákona č.40/1995 Sb., tedy osobám oprávněným léčivé přípravky předepisovat nebo vydávat (dále jen odborník).
Vezměte v potaz, že nejste-li odborník, vystavujete se riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob, pokud byste získané informace nesprávně pochopil(a) či interpretoval(a), a to zejména reklamní sdělení, která mohou být součástí těchto stránek, či je využil(a) pro stanovení vlastní diagnózy nebo léčebného postupu, ať už ve vztahu k sobě osobně nebo ve vztahu k dalším osobám.

Prohlašuji:

  1. že jsem se s výše uvedeným poučením seznámil(a),
  2. že jsem odborníkem ve smyslu zákona č.40/1995 Sb. o regulaci reklamy v platném znění a jsem si vědom(a) rizik, kterým by se jiná osoba než odborník vstupem na tyto stránky vystavovala.


Ne

Ano

Pokud vaše prohlášení není pravdivé, upozorňujeme Vás,
že se vystavujete riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob.