Farmacie pro praxi. 2023;19(3):177-181

Opuncie mexická - obsahové látky a léčivé účinky

Zdeňka Navrátilová
Katedra botaniky PřF UK, Praha

Opuntia ficus­‑indica (opuncie mexická) je keřovitě rostoucí kaktus pocházející z Mexika. Poskytuje jedlé plody, známé také jako indické či kaktusové fíky. Všechny části rostliny (stonky, květy, plody, semena, kořeny) obsahují řadu bioaktivních látek s mnoha farmakologickými účinky. Rostlina má široké využití nejen v tradiční medicíně a moderní studie její léčivé účinky často potvrzují. Článek shrnuje informace o obsahových látkách a možném léčebném využití opuncie mexické.

Klíčová slova: Opuntia ficus­‑indica, opuncie mexická, bioaktivní látky, léčivé účinky.

Prickly pear cactus - active compounds and therapeutic effects

Opuntia ficus-indica (prickly pear) is a shrubby cactus which originates from Mexico. It gives edible fruits known as Indian figs, cactus figs or prickly pears. All parts of plant (stem cladodes, flowers, fruits, seeds, roots) contain many bioactive compounds with numerous pharmacological activities. Prickly pear cactus has wide use not only in traditional medicine and modern studies often confirm its therapeutic effects. The article summarizes current knowledge about bioactive compounds and potential therapeutic effects of prickly pear.

Keywords: Opuntia ficus­‑indica, prickly pear cactus, bioactive compounds, therapeutic effects.

Přijato: 21. září 2023; Zveřejněno: 2. říjen 2023  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Navrátilová Z. Opuncie mexická - obsahové látky a léčivé účinky. Farmacie pro praxi . 2023;19(3):177-181.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Lim TK. Edible Medicinal and Non­‑Medicinal Plants: Volume 1, Fruits. Springer 2012; 835 p. Přejít k původnímu zdroji...
  2. Del Socorro Santos Díaz M, Barba de la Rosa AP, Héliès­‑Toussaint C, Guéraud F, Nègre­‑Salvayre A. Opuntia spp.: Characterization and Benefits in Chronic Diseases. Oxid Med Cell Longev. 2017;2017:8634249. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  3. Martins M, Ribeiro MH, Almeida CMM. Physicochemical, Nutritional, and Medicinal Properties of Opuntia ficus­‑indica (L.) Mill. and Its Main Agro­‑Industrial Use: A Review. Plants (Basel). 2023;12(7):1512. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  4. Rodrigues C, Paula CD, Lahbouki S, Meddich A, Outzourhit A, Rashad M, Pari L, Coelhoso I, Fernando AL, Souza VGL. Opuntia spp.: An Overview of the Bioactive Profile and Food Applications of This Versatile Crop Adapted to Arid Lands. Foods. 2023;12(7):1465. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  5. Ventura­‑Aguilar RI, Bosquez­‑Molina E, Bautista­‑Baños S, Rivera­‑Cabrera F. Cactus stem (Opuntia ficus­‑indica Mill): anatomy, physiology and chemical composition with emphasis on its biofunctional properties. J Sci Food Agric. 2017;97(15):5065-5073. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  6. Godard MP, Ewing BA, Pischel I, Ziegler A, Benedek B, Feistel B. Acute blood glucose lowering effects and long­‑term safety of OpunDia supplementation in pre­‑diabetic males and females. J Ethnopharmacol. 2010;130(3):631-634. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  7. López­‑Romero P, Pichardo­‑Ontiveros E, Avila­‑Nava A, Vázquez­‑Manjarrez N, Tovar AR, Pedraza­‑Chaverri J, Torres N. The effect of nopal (Opuntia ficus indica) on postprandial blood glucose, incretins, and antioxidant activity in Mexican patients with type 2 diabetes after consumption of two different composition breakfasts. J Acad Nutr Diet. 2014;114(11):1811-1818. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  8. Linarès E, Thimonier C, Degre M. The effect of NeOpuntia on blood lipid parameters--risk factors for the metabolic syndrome (syndrome X). Adv Ther. 2007;24(5):1115-1125. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  9. Grube B, Chong PW, Lau KZ, Orzechowski HD. A natural fiber complex reduces body weight in the overweight and obese: a double­‑blind, randomized, placebo­‑controlled study. Obesity (Silver Spring). 2013;21(1):58-64. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  10. Abedelmalek S, Aloui K, Boussetta N, Alahmadi B, Zouch M, Chtourou H, Souissi N. Does Opuntia ficus­‑indica Juice Supplementation Improve Biochemical and Cardiovascular Response to a 6-Minute Walk Test in Type 2 Diabetic Patients? Medicina (Kaunas). 2022;58(11):1561. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  11. Onakpoya IJ, O'Sullivan J, Heneghan CJ. The effect of cactus pear (Opuntia ficus­‑indica) on body weight and cardiovascular risk factors: a systematic review and meta­‑analysis of randomized clinical trials. Nutrition. 2015;31(5):640-646. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  12. Kwon Y, Liao Y, Koo B, Bae H, Zhang J, Han EH, Yun SM, Lim MK, Lee SH, Jung SY, Ryu JH. Ethanolic Extract of Opuntia ficus­‑indica var. saboten Ameliorates Cognitive Dysfunction Induced by Cholinergic Blockade in Mice. J Med Food. 2020;23(11):1146-1154.
  13. Han EH, Lim MK, Lee S, Lee SH, Yun SM, Yu HJ, Ryu SH, Lim YH. Efficacy of Ethanolic Extract of Opuntia ficus­‑indica var. saboten Stems for Improving Cognitive Function in Elderly Subjects 55-85 Years of Age: A Randomized, Double­‑Blind, Placebo­‑Controlled Study. J Med Food. 2020;23(11):1146-1154. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  14. Akkol EK, Ilhan M, Karpuz B, Genç Y, Sobarzo­‑Sánchez E. Sedative and Anxiolytic Activities of Opuntia ficus indica (L.) Mill.: An Experimental Assessment in Mice. Molecules. 2020;25(8):1844. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  15. Galati EM, Monforte MT, Tripodo MM, d'Aquino A, Mondello MR. Antiulcer activity of Opuntia ficus indica (L.) Mill. (Cactaceae): ultrastructural study. J Ethnopharmacol. 2001;76(1):1-9. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  16. Kim SH, Jeon BJ, Kim DH, Kim TI, Lee HK, Han DS, Lee JH, Kim TB, Kim JW, Sung SH. Prickly pear cactus (Opuntia ficus indica var. saboten) protects against stress­‑induced acute gastric lesions in rats. J Med Food. 2012;15(11):968-973. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  17. Galati EM, Pergolizzi S, Miceli N, Monforte MT, Tripodo MM. Study on the increment of the production of gastric mucus in rats treated with Opuntia ficus indica (L.) Mill. cladodes. J Ethnopharmacol. 2002;83(3):229-233. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  18. Malfa GA, Di Giacomo C, Cardia L, Sorbara EE, Mannucci C, Calapai G. A standardized extract of Opuntia ficus­‑indica (L.) Mill and Olea europaea L. improves gastrointestinal discomfort: A double­‑blinded randomized­‑controlled study. Phytother Res. 2021;35(7):3756-3768. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  19. Alecci U, Bonina F, Bonina A, Rizza L, Inferrera S, Mannucci C, Calapai G. Efficacy and Safety of a Natural Remedy for the Treatment of Gastroesophageal Reflux: A Double­‑Blinded Randomized­‑Controlled Study. Evid Based Complement Alternat Med. 2016;2016:2581461. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  20. Remes­‑Troche JM, Taboada­‑Liceaga H, Gill S, Amieva­‑Balmori M, Rossi M, Hernández­‑Ramírez G, García­‑Mazcorro JF, Whelan K. Nopal fiber (Opuntia ficus­‑indica) improves symptoms in irritable bowel syndrome in the short term: a randomized controlled trial. Neurogastroenterol Motil. 2021;33(2):e13986. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  21. Heikal A, Abd El­‑Sadek ME, Salama A, Taha HS. Comparative study between in vivo- and in vitro­‑derived extracts of cactus (Opuntis ficus­‑indica L. Mill) against prostate and mammary cancer cell lines. Heliyon. 2021;7(9):e08016. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  22. Abbas EY, Ezzat MI, El Hefnawy HM, Abdel­‑Sattar E. An overview and update on the chemical composition and potential health benefits of Opuntia ficus­‑indica (L.) Miller. J Food Biochem. 2022;46(11):e14310. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  23. Tesoriere L, Butera D, Pintaudi AM, Allegra M, Livrea MA. Supplementation with cactus pear (Opuntia ficus­‑indica) fruit decreases oxidative stress in healthy humans: a comparative study with vitamin C. Am J Clin Nutr. 2004;80(2):391-395. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  24. Jeong H, Kim S, Kim MY, Lee J, An BH, Kim HD, Jeong H, Song YS, Chang M. Inhibitory and Inductive Effects of Opuntia ficus indica Extract and Its Flavonoid Constituents on Cytochrome P450s and UDP­‑Glucuronosyltransferases. Int J Mol Sci. 2018;19(11):3400. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...




Farmacie pro praxi

Vážená paní, pane,
upozorňujeme Vás, že webové stránky, na které hodláte vstoupit, nejsou určeny široké veřejnosti, neboť obsahují odborné informace o léčivých přípravcích, včetně reklamních sdělení, vztahující se k léčivým přípravkům. Tyto informace a sdělení jsou určena výhradně odborníkům dle §2a zákona č.40/1995 Sb., tedy osobám oprávněným léčivé přípravky předepisovat nebo vydávat (dále jen odborník).
Vezměte v potaz, že nejste-li odborník, vystavujete se riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob, pokud byste získané informace nesprávně pochopil(a) či interpretoval(a), a to zejména reklamní sdělení, která mohou být součástí těchto stránek, či je využil(a) pro stanovení vlastní diagnózy nebo léčebného postupu, ať už ve vztahu k sobě osobně nebo ve vztahu k dalším osobám.

Prohlašuji:

  1. že jsem se s výše uvedeným poučením seznámil(a),
  2. že jsem odborníkem ve smyslu zákona č.40/1995 Sb. o regulaci reklamy v platném znění a jsem si vědom(a) rizik, kterým by se jiná osoba než odborník vstupem na tyto stránky vystavovala.


Ne

Ano

Pokud vaše prohlášení není pravdivé, upozorňujeme Vás,
že se vystavujete riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob.